top of page

geboorte

doula

wat

 

Een doula biedt zwangere vrouwen en hun partner brede ondersteuning tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, energetisch, emotioneel en mentaal gebied. Ze maakt onderdeel uit van het geboorteteam. Niet ter vervanging van de partner, verloskundige, vroedvrouw, kraamzorg of ander medisch personeel, maar juist om het geboorteteam te versterken. 

Zij stelt jouw welzijn en vertrouwen voorop, en 'bewaakt' mee de ruimte voor jou wensen en noden, ze werkt als 'space- holder'.

Ze gaat steeds in overleg om zeker te zijn dat je achter de beslissingen staat die worden voorgesteld, ze vormt een brug tussen jouw gevoel en andere zorgverleners, die soms jammer genoeg meer gebonden zijn aan 'het protocol' Ze informeert je over je rechten, alternatieve mogelijkheden en keuzes. Zo ben je zeker dat je 'consent'  - geïnformeerd en bewust - die keuzes kan maken. Een doula helpt je zo om in je kracht te gaan staan, vol vertrouwen.

Ze kan ook helpen met de verwerking van je geboorte ervaring, die al eens in een roes wordt beleefd, door het schrijven van je geboorteverhaal aangevuld met foto's of ondersteunende rituelen.

c8cb33_a3d8b348472845358287896b91bb4cc4~

Thomas Allen

doula - effect

 

Het 'doula-effect' is ontdekt door twee kinderartsen, Dr. Marshall Klaus en Dr. John Kennell. Deze twee kinderartsen wilden een onderzoek doen naar hechting tussen de moeder en het kind in het postpartum-stadium. Zij vroegen studenten de vrouwen te observeren na hun bevalling en hun bevindingen te noteren. Tijdens het doornemen van de gevonden observaties viel één ding op. Bij één studente waren de observaties namelijk heel anders dan alle andere. De moeders die door deze studente waren geobserveerd hadden een betere hechting met hun kind. Bovendien was bij deze moeders de bevalling veel makkelijker gegaan, korter van duur, met minder complicaties en minder ingrepen. De kinderartsen waren hierdoor zo geïntrigeerd dat ze de studente bij zich riepen en haar vroegen naar een verklaring voor deze afwijkende resultaten. De studente moest toen wel bekennen dat ze zich niet aan de opdracht had gehouden. In plaats van pas na de bevalling te gaan observeren, was zij al tijdens de bevalling bij de vrouwen in de kamer gaan zitten. Ze wilde heel graag zien hoe een bevalling zou verlopen en had de vrouw alleen maar af en toe een bemoedigende blik toegeworpen, meer niet. De stille aanwezigheid van deze studente was al voldoende voor de vrouwen om meer vertrouwen te hebben in zichzelf. Het onderzoek naar hechting was hiermee niet meer bruikbaar, mààr de kinderartsen hadden wel een enorme ontdekking gedaan: “het doula-effect”.

cijfers

De resultaten naar het doula-effect op het verloop van de bevalling zijn, zo blijkt uit de vervolgonderzoeken van de bovengenoemde kinderartsen(1993):

  • 50% minder keizersneden

  • 25% kortere duur van de bevalling

  • 60% minder verzoeken om een ruggenprik

  • 40% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’ of nageboorte)

  • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding

  • 40% minder tangverlossingen

Een recent onderzoek uitgevoerd door Hodnett, E.D. et al. (2007) bevestigd deze resultaten.

(lees meer over wetenschappelijke studies omtrent oaa. doula- steun:

https://evidencebasedbirth.com/wp-content/uploads/2018/01/Doula-Handout.pdf en https://evidencebasedbirth.com/)

Een vroedvrouw of verloskundige heeft een heel andere rol dan de doula. Een doula komt wanneer de vrouw dat wenst en blijft zolang als dat nodig is. Een verloskundige of vroedvrouw komt en gaat, of blijft pas bij een bepaalde mate van ontsluiting. Een doula verricht ook geen medische handelingen, daarin zijn zij niet getraind. De zorg bestaat voornamelijk uit het geven van emotionele ondersteuning gecombineerd met bijvoorbeeld massagetechnieken, ademhalingsoefeningen, suggesties voor een betere houding en dergelijke. Een goede doula werkt daarnaast vooral vanuit haar intuïtie en voelt precies aan waar de vrouw behoefte aan heeft. Zij is vooral aanwezig als een niet-aflatende bron van vertrouwen en steun. Iets wat cruciaal is voor het vertrouwen van zowel de vrouw als haar partner. (https://degeboortenis.wordpress.com/2010/05/31/het-doula-effect/) 

'doula - tas'

Een doula gaat in eerste geval jullie vooral goed voorbereiden op de geboorte: ik overloop met jullie het hele fysiologische geboorteproces (want wat je begrijpt kan je (h)erkennen!),  bespreekt en oefent samen met jullie ondersteunende ademhalingstechnieken, kijk welke houdingen je kan aannemen bij bepaalde 'complicaties' zoals een 'foute' ligging van het kindje,  moeilijk indalen. Maar ook ondersteun ik jou in het ontspannen van jouw zenuwstelsel, werk ik rond de polyvagaal theorie d.m.v. massages, reiki of ander energetisch lichaamswerk. We overlopen acupressuur punten die kunnen helpen bij bepaalde pijnen of om te helpen loslaten, zodat je of jouw partner hier eventueel zelf mee aan de slag kan.

Als ik je als doula bij sta bij jouw bevalling, ongeacht waar die plaats vindt, ga ik samen met jullie aan de slag met al deze kennis en technieken. Ik zeg wel eens dat ik dan kom aanzetten met mijn 'doula-tas' , waarin alles zit om jullie te ondersteunen, volgens jullie wensen en noden zoals eerder besproken.  Mijn tas is gevuld met rebozo doeken om golven mee op te vangen samen met je partner en voor massage, aromatherapie wanneer nodig en op maat (bv. bij opkomende misselijkheid of angstgevoelens), kruiden- en bloementherapie alles voor jouw ruimte mee 'veilig' te maken (bv. aangepaste verlichting, evt. bloemen of ondersteunende stenen en kristallen), helende snacks, muziek, evt. instrumenten, alles voor acupressuur, alles voor evt. een ritueel op maat, ... 

Ik ben daar dus echt voor jou, je kindje én je geboortepartner, jullie transformatie en moment, maar ook als 'space- holder' van jouw geboorteruimte, volgens jouw wensen. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over mogelijke overprikkelende en storende elementen in jouw omgeving. Ik informeer jullie uitgebreid bij elke stap en keuze die er eventueel dient te worden gemaakt. Ik eerbiedig àltijd jullie keuzes en wensen, ongeacht wat deze zijn, en behartig of overloop deze bij de rest van het geboorteteam of zorgpersoneel. Ook bij onverwachte gebeurtenissen blijf ik jullie bijstaan.  Er is niets voor mij wat niet kan tijdens jouw geboorteproces: wat het belangrijkste is, is dat jij je gehoord en gezien voelt in deze levensveranderende, mooie maar heftige, transformatie van vrouw naar (opnieuw) moeder. 

Wil je meer weten over het doula- effect?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? 

Stuur me een berichtje of kijk eens bij praktisch voor alvast meer info.

bottom of page